Föreningen Lalandersläkten

Missa inte våra intressanta ättlingar

Linda Forss och ForssLivs

Hen e ma - Linda Forss ForssLivs är ett företag som ägs och drivs av Linda Forss.

Forss Livs var också namnet på den lanthandel som Lindas morfar och senare hennes mostrar Carina och Sonja drev i Huså.

Linda berättar att hon växte upp i den lanthandeln. "Från när jag var liten stod jag i kassan när någon bybo eller turist knackade på om kvällen och behövde köpa mjölk, korv eller snus. Det skulle ha varit idag det. Mormor fick lyfta upp mig till kassaapparaten. En del skrev upp på krita. Det gick också bra. Jag följde upp. På ForssLivs fanns allt en människa behöver. ForssLivs var en sambandscentral. Det var där jag aldrig kunnat lära mig att folk behöver krusas för att de ska vara lojala."

Samorfjöstet är årets publikation - i ord och bild får vi lära om livet i Huså. Men också att "uppdatera" vår jämtska.

Köp - titta, lyssna och njut av DVD:n och följ med i boken. Huså kommer ännu närmare våra liv.

Alvastra kungsgård

arets-skord-Faltfika.jpg Årets skörd har börjat på Alvastra kungsgård hos Åsa och Thomas Orrenius. Fält-fika hör till

Till släktträffen 2016 blev vi inbjudna till Alvastra Kungs-gård och fick se den verk-samhet som bedrivs där i moderna miljöer - företagar-anda på högsta nivå - och i vackra omgivningar med genomgående ekologiskt tänk för djuren och markerna.

Allt fanns där så naturligt och självklart, som ett resultat av deras omfattande arbete på gårdarna. Thomas föräldrar Susanne och Nils Orrenius har en gård i närliggande Ödeshög och familjerna samarbetar på olika sätt.

aggplanta-2017200H.jpg Gårdarna har 18 000 hönor var som går ute på dagarna. Äggen förpackas ”på löpande band” och finns till försäljning i deras Äggbad – öppen året runt, dagligen mellan ca 8-20. Där finns även grönsaker och hallon när det är säsong.

Ta tillvara på tillfället att kunna köpa dessa ägg. Gården ligger granne med Alvastra kyrkoruin

Sommartider-hej-hej-Gras-ar-gott.jpg Kossorna betar på Omberg och hjälper Sveaskog att öppna upp markerna där.

Läs mer om besöket i Ödeshög/Alvastra i Lalanderbladet

Huså på You Tube

Huså bröd och den by där det tillverkas.

Filmen visar fina vyer från Huså - låt dig inspireras, Huså är väl värt ett besök.

Persson blev Inglann

Gården i England – utsikt mot Åresjön – målning på ett tråg

Tord Inglann berättar hur Persson blev Inglann

Att anta släktnamnet Lalander skulle ha varit roligt, men enligt PRV:s bestämmelser så kan man bara anta ett släktnamn om det finns i rakt nedstigande led max 2 generationer tillbaka och så är ju inte fallet.

Då föddes idén att ta namnet från pappas föräldragård. Nu sa vi ju aldrig England när jag bodde i Åre utan vi sa ”Ske ma fära te Inglann”. Så vi skickade in en ansökan till PRV och fick godkänt

Mer om Tords liv och leverne i en artikel i Lalanderbladet april 2017 del 1

Folke Lalander

Folkes liv och leverne finns presenterat i Lalanderbladet april 2017 del 2

Några utdrag

...."Vi hade redan foto av bänkarna till utställningen och undrade när han tänkte återkomma med bänkarna, då han meddelade att han redan sålt dem på auktion. Då insåg jag plötsligt innebörden av uttrycket ”tappa hakan”. Jag har aldrig tappat hakan förut, men nu gjorde jag det, den försvann plötsligt. Jag undrade vem som köpt våra bänkar, men det visste han inte, det gick inte att få reda på.
I en sal där det var tomt fanns en skylt. Skylten stals och såldes till en konsthandlare i Skåne för 10 000 kronor”.....

Folke-Lalander.jpg ...."Vi skulle visa 150 verk därför att våra lokaler var mindre än när utställningen tidigare visats i en större lokal med 250 verk. Och jag räknade ut att försäkringspremien skulle gå på 50 000 kr. Därefter gav vi oss i väg på cykelsemester min fru och jag, vi cyklade från tjeckiska gränsen genom östra Tyskland. På hemvägen ringde jag hem till min sekreterare för att höra om det hänt något. Ja, det kan man säga, sa min sekreterare. Ryssarna har upptäckt att vibrationerna hos Liljevalchs är så starka att de sänt en utställning som är den största om Stalintidens konst som någonsin visats sedan Stalins tid. Det kommer 700 verk vilket gör att försäkringspremien ligger på 270 000 kronor. Beskedet gjorde att jag omedelbart kastade mig upp på sadeln. Utställningen blev mycket dyrare än beräknat, men den drog in 2,8 miljoner kronor"....

"....Det bör i detta sammanhang nämnas att Folke hade ett stort intresse för framför allt jazzmusik - han spelade dragbasun och hade flera egna jazzband. 1982 startade han också ett eget galleri i Norrköping, Sankt Olof, i en f d barnvagnsaffär där han först sålde ut lagret."....

Hyr stugorna i Huså

Fogdegården Foto Birgit o Kurt

Bilden visar Fogdegården.

Ansvarig för uthyrningen

Carina Forss
Pettersvägen 4, Huså 830 05 Järpen
Tel: 0647-42254
Mobil: 070-3863659
E-post: carinaforss@hotmail.com

Smedstorpet

Det lilla Smedstorpet ser du på den stora bilden överst på startsidan. Smedstorpet har en speciell plats i mångas hjärta och det har nu blivit ”uppgraderat” och har ett nytt torrdass i ett separat hus.

Smedstorpet är för sommarboende.

Släktmötet 2017

Föreningen Lalandersläktens Släktmöte hölls den 19 augusti.

Samling i Fröå Foto Jacob Lalander

Det hela började med samling vid Fröå gruva där många Lalander-ättlingar arbetat och många varit och fortfarande är engagerade i Föreningen Fröå Gruva. Släktföreningen bjöd på fika.

Därefter blev det en lärorik guidad tur, av en skicklig guide som med inlevelse berättade om livet i och runt Fröå gruva.

Besöket i Fröå avslutades med att släktföreningen bjöd på middags-buffé.

Guiden i aktion Foto Jacob Lalander

Dagen avslutades med det officiella Släktmötet som hölls på Huså Herrgård

Lalandersläktens Föreningsstämmoprotokoll
Verksamhetsberättelse 2016, 2017
Resultatrapport 2015
Balansrapport 2015
Resultatrapport 2016
Balansrapport 2016

Släktmötet i Huså Foto Karl Mauritzson

Kopparverket

ENTRE-GRUVMUSEET-mindre.jpg Vi Lalanderättlingar härstammar från Huså där våra anfäder arbetade vid gruvan.

Huså bruk

Huså bruk finns också på You Tube

Bjelkes gruva

Bjelkes gruva på You Tube

Gruvmuseet

I en av flyglarna vid Huså herrgård finns ett Gruv- och bruksmuseum som du inte får missa när du är i Huså.

Genom olika bilder och modeller kan man få del av livet vid Kopparverket. I timmerbyggnaden finns foton, karta och texter som berättar om bruks-samhället som en ”stat i staten” med egen sjukvård, socialvård, skola, kapell, präst, domstol och torpinstitution.

Logga in Hemsida från Lawebb Logga in